Настилки за тенис

Тенис се играе на правоъгълна гладка повърхност, покрита обикновено с трева, клей или твърда настилка. Кортът има дължина от 23,77 метра и широчина от 8,23 метра за мачове на сингъл и от 10,97 метра за мачове на двойки. Около корта има допълнително свободно пространство. През средата на корта, успоредно на основните линии, е прекарана мрежа, която разделя корта на две равни половини. Мрежата има височина от 1,07 метра в двата си края и 0,914 метра в центъра си.

Има три основни вида кортови настилки. В зависимост от използваните материали, всяка настилка осигурява различна скорост и отскок на топката, което оказва влияние върху начина на игра на състезателите. Основните видове настилки са:

Керамична настилка

Традиционната червена настилка, която се нарича „клей“ (на английски: clay), е направена от натрошени шисти, камъни или тухли. В България се използва терминът „шамот“, който представлява предварително изпечена глазирана глина, която се стрива и пресява до получаването на частици с необходим размер. Керамичната настилка може да бъде както червена, така и зелена или синя, в зависимост от използваните материали. Червената настилка е по-бавна от зелената.

Червените кортове по принцип са „бавни“ кортове, защото при тях топката отскача сравнително високо.

Твърда настилка

Тук се отнасят различните видове рулонни настилки от винил или каучук, саморазливни настилки на акрилна и полиуретанова основа, монтирани върху бетонова, асфалтова или циментова основа. Предимство на тази настилка е, че чрез различните материали, използвани при изработката на настилката, могат да се контролират характеристиките на корта. По принцип тази настилка е по-бърза и тенисът, игран на нея, е по-атрактивен.

Тревна настилка

Кортовете с тревна настилка са вторите по бързина в тениса (след дървените). Те са изградени от трева, растяща върху силно слегнала се почва, подобно на голф игрищата. Поддръжката на корт с тревно покритие е по-сложна от всички други видове настилки. Това прави тревните кортове по-рядко срещани.

Настилки на закрити кортове

Закритите кортове обикновено имат настилка от дървесина, гъвкава подова настилка /винил, каучук/или изкуствена трева. Най-често срещани са първите две. Дървените настилки са най-рядко срещани, въпреки че те са най-бързата настилка в света на тениса.

Вашият коментар